FK BSK BORČA

Klupska slava letnji Sveti Nikola

Danas na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole proslavljamo klupsku slavu. Praznik je spomen na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenete iz Mire u Bari, gde i danas počivaju. Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada „pada“ današnji praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola.

Nikola Mirlikijski (grčki: Νικόλαος, Nikolaos; rođen oko 270. godine, umro 6. decembra 343. godine), poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac, je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji (današnja Turska). Godine 1087. posmrtni ostaci Svetog Nikole preneti su u tada pravoslavni Bari, koji se nalazi u južnoj Italiji, u crkvu Svetog Jovana Preteče. I danas mošti svetog Nikole počivaju u Bariju, sada u istoimenoj crkvi Svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, verujući i poštujući ovog čudotvorca i iscelitelja.

Bio je poznat je po tome što je tajno davao ljudima novac, a sada se na zapadu često poredi sa Deda Mrazom. Deda Mraza na engleskom zovu Santa Klaus (en: Santa Claus) što je skraćeno od Santa Nikolaus (Sveti Nikola). Na ovaj datum su sve lađe, gde god su se nalazile, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju.

Pravoslavni vernici Svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobednik. Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima. Svetom Nikoli posvećeno je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.